Saturday, March 7, 2009

Raksasa Sungai Baleh



Ini sensasi baru dunia sains..Percayakah anda wujud seekor ular gergasi bernama Nabau di Sungai Baleh, Sarawak..ye, ular tu didakwa wujud di negara kita..tengok gambar di atas, foto ular tu berenang di Sungai Baleh didakwa dpt ditangkap oleh seorang anggota agensi penyelamat yg sedang meninjau keadaan banjir di Sarawak..kalau ikut foto tuh, panjang ular tuh mungkin lebih kurang 100 kaki, jauh lebih panjang drp ular Anaconda terpanjang pernah ditemui di Amazon-lebih kurang 50 kaki..yeah..kalau ular Nabau ni dpt ditangkap, maka pecahlah rekod dunia yg dipegang Anaconda..



Ni gambar kedua kononnya juga ular yg sama di pinggir sungai..aku takdelah pandai sgt edit gambar, so bagi koranglah yg mungkin pakar dlm IT ni, 2 foto ni logik tak??adakah ia terlalu obvious palsu???kalau yg mendakwa ia palsu. ini hujah dorang:

1) Ni juga cubaan menipu masyarakat dunia macam cerita legenda Gergasi Loch Ness yg terbukti gambar raksasa seperti dinosour itu hanyalah rekaan seorang ahli bedah dan rakannya.
2) Warna air Sungai Baleh sebenarnya coklat mcm normal sungai2 kat Malaysia..tapi dlm gambar tu warna air agak kehijauan-kehitaman.

P/s: Kajian mesti dibuat segera sebab berita ular gergasi nih dah tersebar di UK oleh The Telegraph n Guardian..Malah US pon dah tau bila Foxnews laporkan berita ni..malu la kalau ni hanya rekayasa pihak tertentu nak cari keuntungan semata2..

P/s: Baca lebih lanjut di sini:
1) Mula2 Telegraph yg laporkan
2) Kemudian pesaingnya Guardian menyangkal dakwaan Telegraph

3 comments:

dazzrique said...

borneo tu kan pulau yg ke-3 terbesar
betolkah fakta ku ini?)
so maseh bnyk yg belom dteroka oleh manusia
hanya Allah yg mengetahui hakikatnya
..................

Kunangsepi said...

yup ketiga terbesar..

tp aku personally tak percaya..

nampak mcm photoshop punya keje jek..pelik..

Kunangsepi said...

yup ketiga terbesar..

tp aku personally tak percaya..

nampak mcm photoshop punya keje jek..pelik..