Wednesday, December 29, 2010

Malaysia juara Piala AFF Suzuki 2010


Dollar 100 ribu sebagai ganjaran Harimau Malaya ke bumi Malaysia...

menegangkan-mendebarkan-bisa bikin jantungan...

haha..tu je nak describe how the game affected the audience throughout Asean..

ok, mlm ni kita agak sayur, aku xtau la kot2 Rajagobal soh bertahan jek, Indon serang mcm nak giler....breathless aku....xsempat nak alih bontot, kena serang lagik....bertubi2 sebab nak kejar 0-3 tuh...

keeper Khairul Fahmi aka Apek was so stunning tonite...dapat tangkap penalti Firman Utina, mmg sedey member sebab gol awal penting ye nak boost semangat kwn2.....mlm ni leh kata malam Fahmi...

ye..dia kerja keras..kadang2 aku tgk defend kita dh cuba keluarkan bola tapi mesti kena kaki pemain Indon balik..so, tinggal Fahmi je yg leh tahan dorg...seb bek dia ni xde wat kesilapan mengarut2...

ok, 2 gol Indon tuh pon dia dah cuba selamatkaan..yang satu dia dah tampan tapi melantun balik...satu kena kepala pemain kita gak...takpe, i dun care those 2 goals...campur tuh, fahmie hanya lepaskan 3 gol jek ek sepanjang jd keeper kat Piala Suzuki ni...satu lagi bolos kat Laos..

mind you, takde la seloser Sharbinee Alawi yang bolos 5 gol utk Indon bangga klaim mengganyang kita 5-1...tapi itu pon defend huru hara...


Kapten Harimau Malaya-Safiq Rahim menjulang Piala AFF Suzuki 2010

kemenangan ni dah buktikan kita TERBAIK di Asia Tenggara...mungkin nak cecah tahap Piala Dunia susah sket r...tapi kalo Asia tuh leh je kot...pemain muda2 lagi, banyak masa nak matangkan dorang...

Next target should be Sukan SEA Pelembang 2011...n Liga Super akan bukak tirai, xsabo nak tengok aksi2 Fahmi, Shahrul Idlan dlm skuad REd Warrior...aku xsokong dorg pon, i org Pahang ok..cuma nak tgk aksi2 dorg lah lagi2 yg pemain timnas..

Trivia:

1. Malaysia muncul juara selepas 14 tahun kejohanan dianjurkan sejak 1996.



2. Safee Sali muncul pemenang kasut emas dgn 5 gol, lebih byk drp kasut emas 2008 dgn hanya 4 gol.

3. Rajagobal membawa Msia muncul SEA Games Laos 2009 setelah 20 tahun, layak pusingan ke-2 Sukan Asia Guangzhou 2010 setelah 34 tahun, dan muncul juara Piala AFF Suzuki 2010 untuk julung2 kalinya.

4. Khairul Fahmi hanya bolos 3 gol sepanjang penampilannya di Piala Suzuki 2010.

5. Safiq Rahim berjaya menggalas tugas sebagai kapten pasukan dgn baik, tiada lagi insiden kad merah Ben William.

6. Shahrul Idlan Talaha disifatkan pemain istimewa bagi coach Rajagobal memandangkan dia tak pentingkan diri sendiri, sering mencipta peluang untuk pemain lain menjaringkan gol.

7. Semua kemenangan Indonesia dicatatkan di laman sendiri tepatnya Gelora Bung Karno (jaguh kampung).

8. Shahrul sempat bersanding di Kota Bharu sehari sebelum final leg pertama di Bukit Jalil.

9. Laser yang dicanang turut muncul di pentas final mengena muka Fahmi tapi tiada protes dibuat.

10. Julia Perez aka Jupe sampai sudah tak muncul di kaca tv. mungkin takutkan aksi nekad Front Pembela Islam (FPI). artis Indon yang muncul hanya Luna Maya dan Manohara.

Sunday, December 26, 2010

Harimau Malaya mengaum 3-0

ok malam ni adalah sangat penting bagi aku...

ye, since Msia masuk final, n aku pi tgk masa semi kalahkan Vietnam 2-0, aku rasa aku tau apa yg perlu diexpect masa final..

aku mcm nak pergi join geng2 fadu, dah la ada faiz pon pi, xlupa kwn sek rendah aku nazran pon ajak join dorg, tapi aku xrasa aku sanggup duduk berdebar2 dlm stadium...

satu sebab utama Msia lwn Indon...ye, aku ni berdarah Indon, aku xnafikan sbb selama2nya itu fakta...mungkin ramai yg akan persoal kenapa dari dulu aku mmg fanatik team Msia, xkira bola ke badminton ke or sukan2 lain...

sebab aku lahir di sini...dah la aku lahir seorang diri tanpa dibantu bidan atau doktor, aku lahir di rumah...masa tuh arwah nenek je ada tlg selimutkan aku dgn tali pusat xpotong...

biarlah aku darah sana, sejak kecik aku fanatik ngan Msia...aku dah follow sejak sekolah rendah kot...masa tuh topik utama aku ngan kwn2 ialah prestasi sukan Msia...aku suka ulas ngan kwn2..

aku rasa kalo aku pi stadium, aku rasa debaran yg sgt hebat..satu Indon tgh di kemuncak skrg, dua aku xharap tgk ada rusuhan ke apa kalu kita kalah..tiga, leh tak aku tgk kat tv sbb masa semi aku xnampak sapa yg score...haha..mmg la lame excuse, tapi aku nak tau sapa tuh, jauh sgt kot, mmg la aku melompat2 mcm org giler ms gol..haha


Piala AFF Suzuki yg bakal jadi genggaman Msia buat pertama kali..

lagipon aku pi Temerloh mlm ni, ada cabutan btuah syrikat ayah...mlm ada mkn2 jamuan..so aku nak support ayah aku...dah la aku sorg je yg xtolong dia, xkan event2 pon xnak tunjuk muka..

kat kedai tuh konon2 nak try tv kat ofis, sekali siaran xclear la..bengong tol la..so, aku decide gi umah abg segera...terlewat 5 min ok..

masa nak masuk umah abg, aku tgk keter ada kat lmn umah abg Isham-staff hospital aku praktikal dulu..so, aku msg dia..dia mmg ada kat umah, dia ajak dtg umah..

so, aku pon masa abes first half pi la umah dia...lupa nak citer umah dia 3 buah rumah jrk dr umah abg aku...dah la kiri umah dia pon staff hospital yg aku kenal..tapi aku xnak la melawat sbb dia tuh dah ada keluarga..

so, meriah la aku dok borak2 ngan dia..bestnya lama xjumpa mcm2 la borak..dia siap buat air nescafe n ada cucur udang dia beli ptg tadi n biskut...so, kami jamah la sambil2 tgk bola...

masa dia buat air, leh plak Msia sumbat 2 gol..sian dia xdpt tgk..may be terkejot kot aku jerit kuat...haha..sori bang..mmg aku over sket kalo gol...haha...dia mcm xkesah sbb dia pon minat gak...

maka berakhir game, aku pon beransur pulang sbb ada jamuan pulak kat kedai..sebenarnya xpuas lagi borak ngan dia, tapi masa xmengizinkan...sempat la aku dok komen2 umah dia...mcm ada interior designer weh...serius lawa utk rumah seorang yg masih bujang...

oo lupa nak citer dia ni bujang lagi walopon lagi tua dr aku (xpyh la citer umur dia)...rupanya dia kata dia la yg cat umah, n ikot maajalah Impiana nak decorate..ada barang beli kat Ikea gak..pastu paling best aku tgk majalah dia baca Maskulin kot...

wah2 patut la Maskulin habes...wanita mana yg pandang dia mesti jatuh hati sbb member hensem kot...cuma xberpunya je lagi..mgkin xsedia lagi nak kawen...

so, aku doakan agar dia dapat wanita yg sempurna...untung ni dapat dia..umah dah la lawa....muka pon ada...nak je aku kenen2 ngan sapa2..tapi aku takot dia dah ada...haha..

ok, malam ni Msia menang 3-0 (tudiaah baru nak citer bola, odah kemain)...aku suka sbb gol2 cantek dr padang kot, xde la gol2 mudah...so, bravo Safee (4 gol-penjaring tbanyak setakat ini) n sorg lagi sapa ek, xingat..haha...mudah tol hilang ingatan..

so, kita selangkah bergelar juara Piala AFF...hanya perlu bertahan di Jakarta..mmg xmudah sbb sana fanatik woo penyokong2...kalo Vietnam leh kita ikat di halaman dorg, why not Indon kan...

akhirnya, jika Rajagobal bjaya bawa anak2 didik ke final...Msia mmg hebat selepas emas Sukan SEA 2009...mungkin ni era baru bola sepak Msia...

mengulang era emas arwah Mokhtar Dahari dan kawan2...hopefully...till then, harimau mengaum di Bukit Jalil, garuda pulang hampa...

Saturday, December 25, 2010

Travelog 3: Part 2

ok, cek malaih nak tangguh lama2....n cek malaih nak upload2 bagai...terus ke rangkuman ja Part 2 ni...

1. Menara Alor Staq
tutup-renovate-leh snap2 jek-sentap....

2. TAT Nasi ayam
fulamakkkk-terbaik wook-sodap betui nasi ayam dia-ayam garing-lada best-nasi kuning-mmg kena pi balik ni...

3. Muzium Padi
5 bintang-info mencukupi-lukisan selayang pandang mmg real-selesa-xrugi dtg sini-very d jelapang padi kateorg...

4. Masjid Zahir
cantek-igt ala2 Arab rupanya tiru Masjid Langkat, Sumatera Utara-dr sini view mmg sgt best-so apa lagi-bgambaq la puas2 depan tuh, ada bendera Kedah lagik..

5. Mee Udang Sungai Dua, Penang

3 ekor udang sorg-harga lebey kurang RM 12 gtu-terbaik woook-sodap betol kuah mee nya-licin habes-mula2 kami paranoid sbb aku bc blog org kata mahai-pejadah mahai kalo dua org mkn siap ngan air kelapa baru 29...hello itu lebih dr mampu k...wajib dtg lagik..

6. Food court Tanjung dawai

hmm, gerai hujung sekali na, tgk kat meja dia, fulamakkkk, penuh ikan bakar, sotong bakar, kerang bakar..kami dok melantak mcm2, sapu semua la...patut la ramai org, sedap kot, sambal dia pedas sket la...yg ni pon xrasa mahal sgt..dh la fresh2 hasil laut nya...

7. Pantai Merdeka

sentap surau laki xde tempat air wudhu'..ok jugak pantai ni nmpak Gunung Jerai kot...ada la keluarga ni dok mancing....sekali dapat ikan buntal...pakat gelak sume, dorg lepaskan je la..gila apa ikan buntal kan beracun..pantai dia xlawa sgt, tapi mawi kata seswai utk mandi manda sbb landai..Tc lagi lawa lah...cuma aku xleh lupa akak ni jerit kt anak dia.."Hang jangan dok teghiak, nanti adek bangun"...haha...soooo pekat mcm kwn aku Acap, rumate aku kat Matrix...

8. Gua Kelam
tutup-tulis xde letrik-sentap!-Zubir kata dlm jambatan roboh sbb banjir hari tuh..

9. Taman Ular
tutup-sampai jam 5.30...sentap sekali lagi..

10. Kuala Perlis
dekat ngan jeti nak pi Langkawi, depan Hotel Brasmana Putra (uit, tiru nama aku ka, haha)..kami main belash ja xtau mana restoran yg best..sume pon menggiurkan..lagi best ada abg ni tahan kami..oo kami pon ok la rezeki dia la...dok tanya2 ikan apa ada, ikan aji dia xtau...aku igt ikan aji sume tau sbb kat Lembaga Kemajuan Ikan pon ada senarai ikan ni..mgkin org sana panggil lain kot..

last2 kami order sotong goreng tepung(marvellous sbb sama rasa mcm Ana Ikan Bakar Tg Lumpur), ikan jenahak dua style (satu 3 rasa-not soo 3 la, mcm masak kunyit jek)..satu bakar (ok, sedap bakar lagik, nyesal xbakar satu ekor jek)...

kenyang giler sbb kami tmbh nasi..uii mawi tmbh nasi, mcm pelik jek memandangkan bdn yg sekeping itu..haha..(sori kalo ang baca, sengaja kutuk ang, haha)..kami kongsi dua sepinggan nasi tmbh..tu pon penat aku nak habeskan...

best la tempat ni, mantap sgt..lawa pon lawa view masa sunset..dah mcm leh propose awek ja..haha...naseb bek mawi mkn xde rasa cincin ka, konon2 la...haha...mati r tertelan cincin...

(lupa abg yg amek order agak tingtong dan lalok (khayal, bukan tidor dlm Bahasa Minang)..ada ke adek order air tuh nyanyi Lagu jiwa lagu cinta, dia leh sambung lagu tug ngan feeling2 nya...aku dah pelik tgk...ni mesti tingtong, lain mcm je gaya nyanyi dia..)

11. Lembah Bujang
ok yg ni pon best-ada sgai sebelah yg mcm syahdu-muzium pny style pon ok-info2 psl guana org2 dulu pakai candi2 tuh je y kurang...

susunan candi agak simple..takleh lwn Angkor Wat or Borobudur or Prambanan..

aku igt nak naik bukit tuh aku je mengah2, rupanya ada dak laki ni, dia teman kak n kwn2 kak dia naik..sampai atas penat habes member...siap kami soh minx tlg ambek gambo pon xnak bergerak, nak berdiri kat mn kami ckp je...huhu..tapi last2 dia ambek kan jugak ikot angle depan mcm aku nak...

Overall, utk Mawi, terima kasih la no..aku tau aku byk menyusahkan ang..(mmg sengaja pon)..tapi yg ni trip paling best dlm hidup aku...sbb ada member mcm ang...dok dlm keter pon odah je keje...pastu xcukup odah, buat karaoke free...

pengajaran trip ni: xleh caya gak no pakcik masjid...igt dia kot punya Azmi mee udang..haha...kemain promote xhengat...haha

Mawi, kalo senang tahun depan jumpa lagi...siap sedia je lah terima tetamu utk 1 minggu.....haha

Wednesday, December 22, 2010

Travelog 3: Part 1

maka tersebutlah alkisah aku selamat tiba di Aloq Setaq nan permai dgn sawah bendang menghijau saujana mata memandang...Arakian pabila tiba di stesen Sahab Perdana, teksi disewa untuk membawa aku dan mawi ke Hospital Sultanah Bahyah utk mengambil kereta beliau....maka kami pon menempuh perjalanan pulang ke Baling..tidak lah perlu diceritakan akan perasaan teruja hamba melihat sawah2 kiri kanan yg indah sambil suria malu2 menyelimuti diri...

begitu indah ye...baru ku sedar Kedah ini sangat cantek..

tiadalah larat akan malam itu, selepas makan malam maka berehat2 sejenak...

namun, mawi tetap merasakan peri pentingnya utk membawa tetamu kacaknya ini ke destinasi pariwisata (pelancongan) nan ulung di Baling-apa lagi kalo bukan Air Panas Ulu Legong...

ye saudara/ri...

teramatlah kagum hamba melihat sekian ramai rakyat jelata membanjiri air panas ini demi mencicipi khasiatnya...maka ada yg berendam2 badan, ada yg over membuat balik kuang lagaknya air itu suam2 kuku padahal hazab ye kalao tetibe masuk..kena slow2 rendam baru leh biasakan diri...

maka aku, mawi dan bonda juga berendam kaki...ohh nikmat terasa...seperti dunia ini ana yg punya..(over)...namun tiadalah sang gambar diambil di sana kerana terlupa akibat selok di hati tiada tara...sebelum kita beralih ke cerita lain, tiket RM4 sahaja untuk memasuki tempat best ini...jika rakyat mahu beradu barang sepurnama dua, ada chalet disediakan di seberang sungai...

oh kiranya hamba lelah menaip entry ini lalu mahu beristi rahat seminit dua.


.....sambung lagik...huhu...

Saturday, December 18, 2010

Harimau Malaya di final AFF Suzuki Cup 2010

(off topic ye utk entry ni, travelog 3 akan menyusul kemudian)

Alhamdulillah,segala puji ku panjat ke hadrat Illahi atas kemenangan agregat 2-0 Msia ke atas Vietnam....

ini bermakna Msia layak ke akhir buat kali ke-2 selepas 14 tahun...ye, 14 tahun ok....dulu kita tewas dgn Thai 0-1...

lawan tahun ni belum tahu sbb kita kena tunggu besok result leg kedua Ina vs Phil..

jauh sudut hati aku nak Phil menang...sebab mudah...dorg xde stadium yg lepas piawaian FIFA...so, dua2 game final (timbal balik) akan main kat Bukit Jalil..

tapi lagi satu sisi, aku nak kita jumpa Ina...

ye mmg susah, nak btandang ke Gelora bung Karno..aku nak dorg tgk mutu sebenar kita...

yg first game tuh naseb lah Khairul Fahmi xde...dia mmg truly a hero...lagi satu, defend kita makin mantap....tgk je lah betapa susah Vietnam nak tembus defend kita...Muslim, Amar Rohidan, Sabre Abu, Amirulhadi dan kwn2 sudah makin matang ye by game...

aku nak sangat kita tunjuk kat Ina...kita kalah dulu bukan penanda aras kita bawah dorg..

lagipon dgn pemain2 local, banyak muda2 (bwh 23) n coach pon org Msia, aku sangat bangga dgn team ni...

harap2 Bukit Jalil akan bergegar dgn ngauman harimau Malaya...haha...

Friday, December 17, 2010

Travelog 2: Sepanjang kerikil kenangan


gambar kenangan bsama pengantin baru...

ok sambung cerita...

di kb kan, balik kenduri dah agak nak malam..so aku contact2 kwn2 situ soh jumpa kat KB Mall...masa jalan2 dlm tuh, terjumpa kedai Hongkong video..huhu...jgn xtau dulu aku giler pi kedai ni kat Sungei Wang nak usha2 cd drama KOrea yg baru..dh lama xdtg, alih2 jumpa di kb....aku tgk la apa yg latest, hmmm, xpela...sbb skrg ni One HD kat Astro pon agak up-to-date yek ambek drama2 baru n popular dr SBS..

pastu pi la ke food court..hmmm kat sini view agak cantek sbb cermin dia ngadap simpang tgh2 bandar kb tuh...siap tgh wat jln bertingkat sbb sesak sokmo...pastu datang lah kwn2 aku...mula2 syahid n miji...pastu aminah ngan faizah....

maka hepi betol aku borak2..seronok sgt reunion ngan kawan2...sian mawi sbb kdg2 aku terover la borak2 ngan dak2 tuh...cerita kerja masing2...sume dah keje kot...

cik min n faizah sat jek, sebelum maghrib dah balik....

so, tinggallah kami berlima..masih la xpuas borak...kami balik dl nak solat bagai...tumpang tido umah atuk pokke ye....so aku pon xtau rumah dia yg mana satu..pas isya, aku ajak pokke cari nasi kerabu paling best...

maka, dia suggest Yati Ayam percik...aku msg Enna soh join gak...yes, kat sana kami makan2, cuma syahid je join, si miji dh balik sbb esok kijo..

best la nasi kerabu dia...bila2 rajin aku letak ye gambo...famous kedai ni sampai dah ada 2 cawangan kat Bangi n Kajang..weh, masa aku pi Bangi aku dah nampak kedai dia...hihi..senang la kot2 aku mengidam lagik..

biasa nasi kerabu mkn ngan daging bakar kan..cuma yg ni aku ubah nak try ayam percik..yes, mmg sodap...kuah percik dia mmg kelate asli...so, terpaksa lah aku tambah nasi...haha...best kot...

ok balik2 tuh terus tidor umah atuk pokke...besok pagi2 kami nak pi kedah..jam 9 nak bertolak dr stesen Langgar ke aloq staq....

so, bersambung lagik...~~~~

Thursday, December 16, 2010

Travelog 1: Sepanjang lubang kenangan

Mula2 mawi jek contact aku psl nak pi KB nak pi kenduri judin....kami rancang nak pi sama2..so plan nya adalah mawi dtg kuantan dr umah dia kat kedah, then kami naik bas sama2 pi kb...mula2 aku igt ada lagi geng2 lain nak ikot....rupanya xde pon...just kami berdua jek..so, aku plan, pi sama2, balik ahad tuh aku sorg ke kontan, dia pi balik kedah..

tapi rancangan kami mmg bukan yg tbaik....kami pi melawat fahmie kat KOP nak tanya2 kabar, dgn harapan leh tgk anak dia....masa borak2 tu lah dia propose cdgn laen...apa kata kiteorg pi sama2, since dia xde kawan nak pi kb...kami pikir2 mcm best jek...so, kami pi jual balik tiket tuh, dapatlah separuh harga...

mlm tuh pi lepak2 umah fahmie, lama gak la..sambil2 tuh, kami cari siaran Al-Hijrah..lawak gak berita mlm tu, klip salah, padahal Adi akmal tuh dah ok la gayanya..

then, kami pi tc...ombak kuat mlm tuh, aku borak2 ngan mawi mula2 agak rapat ngan air laut leh sampai, dua kali kami terpaksa bangun sbb air sampai nak sapu tempat kiteorg duduk...teringat plak aku psl tsunami..huhu...mcm menakutkan plak ombak kat situ...

esoknya, fahmie dtg umah aku, kami bertolak dlm jam 8 lebey gitu..ada adik dia ngan ank buah dia...singgah sarapan di Kemaman kot....dlm perjalanan aku dok ralit tgk nama tempat..best2 nama dia...paling best yg ni...Sek Men Anak Ikan...banyak kot anak ikan dlm tuh...haha...

sampai2 Kb kol 4 gtu kot...dapat cari umah judin tuh..maka acara paling dinanti ialah mengisi perut yg kelaparan n mengambil gambo kenangan ngan dia...pastu pokke datang n kami tumpang tido umah dia...

>>>bersambung>>>>>>

Wednesday, December 8, 2010

BlogLarian: satu enigma (poyo giler sial)



adakah aku hot sampai 2 org tag aku..haha..thanx Kak Timmie LIB n Enna si jari jemari...

so ni la slogan aku....

saya suka berblogwalking kerana minat akan cara penulisan blog yang berbeza, persembahan blog yang segar, mengunjung teman taulan di alam maya, serta menambah kenalan baru di kalangan bloggers...

(24 words)...

so, nak tag 3 sahabat bloggers yg aktif la...

silakan ye buat....

1. Nad di bawah bayu
2. Izxa Ulfadh
3. Teacher Fadhilah yang hot

Have fun guyz..

Tuesday, December 7, 2010

Msia in semi Piala AFF Suzuki 2010



Piala AFF Suzuki 2010 mmg d bomb..banyak giler kejutan...

1. Msia boleh tewas mudah 1-5 ngan Indon sedangkan ramalan org ramai akan sengit..

2. Philipinnes leh kalahkan Vietnam 2-0 di tempat lawan padahal Vietnam pasukan gergasi dan bola keranjang sukan no 1 di Philipines...

3. Laos leh ikat Thailand 2-2..pelik sgt sebab biasa Laos pasukan belasahan..
.

malam ni, suka betol hati aku...Msia menang 5-1 atas Laos sekaligus layak ke separuh akhir...mind you, kali terakhir kita ke final tahun 1996....lama giler dah weh...alang2 dah semi ni tolong lah, please.....main lah dgn sepenuh hati...

kita patut kekalkan rekod baik ni....2009-menang emas Sukan SEA...pastu kalahkan Korea Selatan 2-1 dlm perlawanan persahabatan...n layak ke pusingan ke-2 Sukan ASia Guangzhou 2010...

n semi is not enough...kalau boleh masuk final lah..alang2 org kata...

boleh kan...amacam Shahrul Idlan Talaha (hebat dia ni), Syafiq Rahim (kapten) n Khairul Fahmi (penjaga gol paling hebat MSia)...ok, mmg susah sbb nak lawan timbal balik, cuma xnak dah tragedi main mcm sampah masa kalah 1-5 ngan Indon berulang...tu bukan standard kita....

sebenarnya..kita sama hebat je ngan Indon....tinggal lagi masa tu pertahanan kucar-kucir sket, n not to mention tekanan bermain kat Gelora Bung Karno...

kalau boleh jumpa Indon kat final lah.....hehe...xpon sapa2 pon xpe...asalkan masuk FINAL...

POR FAVOR.........

P/s: harap Stadium Bukit Jalil penuh ngan supporter MSia mcm final Kelantan vs Negeri 9 dulu....

Thursday, November 25, 2010

Trauma

ni ler soklan2 yg ditanya...

1. pengenalan diri...

2. nilai teras U....

3. apa scope keje...apa awak nak wat kalo diterima...

4. sukan yg suka?

5. apa itu susut nilai? mcm mn nak cover balik...

6. negara yg bankrup baru2 ni...

7. apa passion?

8. apa itu organization?

9. kenal Usain Bolt, kalo dia pny urine awak test ada drug, dia sue awak, mcm mn nak defend...

I'M DEAD!! in 1 hour n half, i felt suffocated, keluar tuh terus rasa nak balik n xnak tau result....seb bek xdpt ke 2nd stage, sbb mood aku dah terbang ngan soklan2 yg berupa pendapat n berjaya MEMALUKAN diri di depan 3 panel n 5 calon serentak....

trauma yg aku dpt mmg xde bandingan....worse dr dulu kena iview utk Training yg oversea tuh....fuh....

Monday, November 22, 2010

Tribute: Lee hyo jung


bersama pasangan serasinya-Lee yongdae masa menang emas Olimpik Beijing 2008..

this entry is a special tribute to Lee hyo jung....amboi terkejut giler aku mlm ni, sbb terbaca dia nak bersara after Guangzhou...

baru jek aku post kat fb psl dia ni...aku kata dia ni xkisah la kalo ganding ngan anak2 ikan (refering to her compatriot-Lee yongdae n latest Shin Baek Chol yg muka jambu giler), mesti dorg jadi mantap..

sbb tuh aku syak dia ni yg hebat...sbb psgn dia mesti muda2, tapi dorg leh get along...masa Beijing 2008, emas ngan Lee yongdae....terbaru kat Guangzhou 2010, menang emas ngan Shin Baek chol....


bersama pasangan terakhir dia-Shin Baek chol menang emas Sukan Asia Guangzhou 2010...

dia kata dah byk bende dia capai dlm badminton, pasni dia nak sambung belajar n buat bende lain dlm hidup..

aku sedey r....sebab aku suka dia ni, dia hebat dlm gelanggang..n muka dia yg agak berusia nmpak mcm keibuan....

sedey aku rasa sama mcm bila Zhang Ning bersara....yg tuh lagi la..aku tgk dia menang emas Olimpik kali ke-2 lwn Xingfang...n dia menanges masa lagu kebangsaan China dimainkan...aku pon larut tgk.....sedey nya..


Zhang Ning menangis masa menang emas Olimpik Beijing utk kali ke-2 berturut2...skrang dia jurulatih single wanita China....i love her...

yelah, great players come n go...for a just a fan like me, im missing them a lot....i hope after the retirement, they can live happily wif their family...had a new carrer...but to forget them is hard for me...

Lee hyo jung, anyongha gaseyo....sob3...

Saturday, November 20, 2010

Jantungku selamat

Koo/Tan vs Markis Kido/Hendra Setiawan....

what a finale...i'm really sure whoever watch the match n he/she is a human being, it's not good for our heart...yes, really neck to neck score...

rasa mcm aduhai jantungku, dptkah kau bertahan....tambah plak dgn masa set 3, mata terikat 16-16, tetibe jek tv aku padam n mcm nak meletop.....rupanya guruh kuat pastu, seriesly mmg sgt kuat smpai mcm leh gugur jantung aku.....terdiam aku....

mana game tgh best....suis kena tendang....tapi ada hikmah jugak....dapat lah jantung aku berehat sejenak dr mengepam darah begitu laju akibat menonton perlawanan yg sgt tegang...

aku bukak2 tv dah 19-19...n perjuangan Koo/Tan utk pertahan emas 4 tahun lalu berakhir dgn kekalahan..takpe....after a very good match, deus yg berkahir di mata 26...aksi2 yg menarek...kejar mengejar....korang kalah dgn BERMARUAH..

oleh sbb BERMARUAH, pingat perak pon aku dah cukup BANGGA.....

P/s: aku bkn penyokong skuad Msia bila menang jek...kalao kalah, aku turut menangisi tapi xakan sama sekali menyalahkan wira2 negara yg berjuang 100% di gelanggang...

Tuesday, November 16, 2010

Salam Aidiladha

Selamat menyambut Aidiladha buat semua pembaca Kunangsepi yg beragama Islam....

seronok tgk gambar2 jemaah haji wukuf di Arafah....kemuncak musim haji....hampir 2.5 juta jemaah berkumpul....sayu sangat tgk semua berpakaian ihram yg warna putih..

aku berdoa semoga umurku panjang dan aku mampu ke Mekah untuk menunaikan rukun Islam ke-5 ni....aku nak sangat berdoa memohon ampun di Arafah...antara tempat yg dimakbulkan doa2....

ya Allah, semoga aku dapat menjadi tetamu-Mu di kesempatan usia ini..Amin....

Friday, November 12, 2010

Doctor champ



Since Asian Games Guangzhou has opened officially, so a Korean drama-Doctor Champ is very relevant....suka betol aku ngan drama ni....satu sebab dia gabung doctor ngan sukan (hero adalah atlet judo)...

dua, sbb aku rasa bosan gak ngan drama Korea yg meleleh2 n leh teka endingnya....haha...Doctor champ ni lain dr yg lain....dia ada cinta, tapi moderate jek....dia ada medic, tapi xde la mcm Iryu....dia ada sukan, tapi dia xfokus satu jenis sbb setting tempat adalah institut sukan Korea..

suka tgk atlet2 dlm citer ni blatih....n dpt injury..biasa r kan, cedera2 lutut la...aku teringat plak Zaquan n Aidil yg cedera lutut....pastu ketua dr dlm citer ni aku teringat Datuk Dr Mazlan ke apa kalo xsilap yg handle ISN....huhu...

lagi2 dorg prepare nk ke Guangzhou, so mcm citer ni real life la..suka2...

ada satu epi, dia lwn kwn baik dia dlm kelayakan Sukan Asia dlm judo....dia menang emas tapi dia xsangka leh sebabkan kwn dia lumpuh....serius sedey giler...dia dah janji nak gi jalan2 pas pertandingan...

kwn dia kata nak gi mana-dia kata pulau Jeju...kwn dia xnak-dia kata ko ingat ni honeymoon ke...haha...nak tergelak aku...last2 kwn dia kata gi pantai la...

sedey sbb hajat dorg xsampai....dorg nak rest before gi Guangzhou....lumpuh bwh badan beb sebab jatuh kepala dulu terhentak....

best2....overall: aku bagi 5 bintang terus citer ni...x cliche....xde nak meleret2 haram jadah....xde nak pelik2 sgt..just simple n nice...

Monday, November 8, 2010

Kak Melah bertudung

Ramlah Ram dah pakai tudung litup....wah2 terkezut den tgk semi final Muzik2 tadi...lawalah Kak Melah bertudung...lagi2 baju pun jubah longgar..tapi mak aku kata kak melah kena pakai stokin tangan sbb bila dia angkat nampak tangan dia sampai siku...xpe, banyak leh baiki utk yg mula berjinak2 ngan tudung...

banyak tol artis skrg yg berhijrah...suka sangat sbb ni perkembangan positif..sampai bila kan nak nyanyi mcm zaman muda2...even org muda pon dah tutup mcm Yuna, Anne Ngasri, n Farah AF2..

pastu ada Liza Hanim, Aishah, Noraniza Idris, Nora...(CT tak masuk sbb dia xtutup penuh)..

xlupa pelakon mcm Aida Khalida n personaliti TV3 mcm Azizah Arifin...

sapa lagi ek..rasa ada lagik cuma xingat plak..

keinsafan perlu dtg dari hati...baru istiqamah dlm beribadat....semoga semua artis2 ni kekal dgn imej muslimah....

Tuesday, October 26, 2010

Pasca Merapi eruption & Mentawai's tsunami



Merapi eruption on October 26, 2010 (ihsan Kompas)..

2 hot news ini malam ialah Merapi akhirnya meletup setelah pakar gunung berapi naikkan status nya dari SIAGA kepada AWAS...that's new for us coz we dont have any volcano to be claasified like that...so, take it as a new knowledge..

Mbah Marjan, juru kunci Merapi yg masa tahun 2006 tak pindah masa ia meletop...tahun ni pon xpindah tapi wartawan xdapat wawancara sgt...n i heard the latest news, 10 dead including one reporter on their way or at Mbah Marjan's house...but there is no news on Mbah..hope he will be fine..



Pagai Selatan island on the map...the capital of district is Tua Pejat in Sipora island..

Second, it was a big earthquake jolted Mentawai island (consists of 4 big islands-Siberut, Pagai Utara, Pagai Selatan, n Sipora)on West Sumatra..this one captured my attention coz whatever earthquake happens in Mentawai islands, it surely affects Padang where my auntie n family is staying...u know what, scientists from the west have predicted that major or mega tsunami will surely hit Padang if an earthquake more than 8.0 occurs...so, my mind is not settling when i heard any news West Sumatra hit by an earthquake..

this time around, BMG had issued a warning of tsunami but they lifted just an hour after that...yeah, i do think they only issue warning to the costal cities along the west of Sumatra big island...when there is no significant changes to the wave level, they simply lifted it...

Unfortunately, we have to focus which island is the most closest to the epicentre..in Aceh 9.3 on 2004, it was Simuelue island but they barely survived coz thay were so used to the earthquake n know what is the pre-tsunami warning...

now, Pagai Selatan island was majorly hit by tsunami...it was 2 m high n swept away some villages...we never heard the word tsunami after Aceh 2004, but this time, the quake is just 10 km deep from sea level....it is too close n 7.2 is quite a major one..



Mount Marapi in Bukit tinggi, West Sumatra (ihsan google, Marapi is Merapi in Minang)


Indonesia again having serious calamities, one volcano in Yogya erupted n one remote island in Sumbar was hit by tsunami....i sincerely concern about all this news...not only it happened in our neighbour, but to the greate extent, any disaster happening there could seriously injured my relatives....yes, they all living in West Sumatra, they had all enough with big quake....while Merapi in Yogya could anger all hot ashes out, my village is just too close with an ACTIVE volcano called MARAPI...see, they are sharing the same names....

May Allah save us from this natural disaster...Amin...

Sunday, October 24, 2010

Lisa Surihani primadona baru

Lisa Surihani menang pelakon wanita terbaik...yahoooo.....

I love her, her grace, beauty, and not to mention her talent....

in Legenda Budak Setan, Lisa sangat cemerlang membawa watak Ayu...dia terjemah Ayu sebijik mcm mana yg aku dok imagine selama ni..

belum lagi babak kena pukul dgn Que..Lisa all out, emosi semua terluah sampai rasa ketegangan dlm pawagam....

orang asyik kata Lisa bakal primadona filem Melayu ganti Erra fazira....

hakikatnya, yes, Lisa ada semua yg Erra ada....plus dgn kecantikan dia, Lisa hanya perlukan naskah yg baik utk diangkat menjadi ratu...

tak sabar nak tengok Lisa berlakon dgn Shaheizy Sam (pelakon pembantu lelaki terbaik) dan adik Mia sara yg bersuara sexy itu dlm filem Senjakala..

till then, enjoy her semangat berkobar2 dlm Mari Menari...hope she did well on par of her excellant acting...

Lisa, i luv you lah...(she's 24 like me, so what???haha)

Thursday, October 21, 2010

Top 3 minngu ini..

lamanya tak jengok blog ni...sian dia...mesti dah merajok kalo leh cakap..sori la kunangsepi, lately busy ngan fb..haha..24-7 fb....tahap kronik n cipan tol la, asek nak update kat sana jek..

Msia minggu ni 3 hot news...

1. PRK Galas n Batu Sapi

~mcm biasa r...mcm la xtau betapa hotnya PRK....tengok jelah result guana....malas nak lebey2...

2. 100 storey PNB Tower


~kuar je tv live dlm bajet, tower ni jadi buah mulut masyarakat...banyak yg bantah, lagi2 sbb mcm pembaziran jek..konon lambang MSia negara maju, tapi sbnrnya xperlu pon...sian PM kita sampai kena defend projek ni..kat fb pon ada page pasal ni..n xlupa agensi berita asing pon fokus kat isu ni...bravo!...rakyat makin matang nak pilih kaca atau permata...

3. Rosmah n IIF


Hot jugak, n page nak soh Rosmah mintak maaf makin banyak penyokongnya...truly shame on us if we let it go....terlanjur menghina Islam dgn menganjurkan fashion show yg atas nama Islam tapi baju semua xboley blah mendedah2 aurat...so, kalao dia bijak n mahu dikenang orang, patut dgn humble dia akan memohon maaf atas keterlanjurannya (mcm TV3 mohon maaf awal2)...esok Pemuda PAS akan demo, let's see how it goes....

bdw, TV3 kena denda maksimum RM 50 ribu sbb iklan Sinari Lebaran...see, we dont have to need a professional person to investigate..enough with fb, n internet..there are million of peole who are willing to defend Islam...tahniah tv3, dah mintak maaf satu langkah terpuji, kena denda 50 ribu, sendiri mahu ingat la...

jangan diulang sejarah hitam ini pada masa akan datang...

Saturday, October 9, 2010

Malam indah di TC

malam semalam gi TC ngan angah n family..saja2 konon nak minum air kelapa..gi lah sekali ramai betol org...parking penuh..rupanya ada persembahan konsert 1msia...ada la lagu2 asli, cina, hindustan..tengok sket je la..

then, aku n angah gi ke bhgian restoran kat hujung TC..meriah mlm tuh...pelukis2 jalanan ni pon sume ada job...yg jual belon upin ipin pon laris...

tetibe aku ternampak dak pompuan, anak murid aku ni..aku tegur dia...dia ingat aku ni cikgu dia, tapi dia lupa nama aku..pastu aku jalan2 la...

dak tuh dtg kat aku ngan abg dia...dia salam ngan aku...abg dia ni aku xajar, tapi ustzh lagi sorg pernah tunjuk...sbb 2 org ni agak slow sket..ustzh soh aku bg tumpuan lebey kat dorg...nanti dorg lost...

dorg ajak aku gi urut2 kaki...hehe..rupanya tu mak dorg punya..bukan main lagik, dorg beria2 ajak aku..aku ikot la...ingat urut kaki ala Thai, rupanya dia soh cuba fish therapy...

aku pon try la...geli giler..ikan kecik2 ni ralit jek gigit kaki aku..mmg geli...aku teringat2 plak lintah tgk ikan2 tuh..haha...aku tahan jek geli...sambil2 tuh aku bergambar ngan anak murid ni..dia pon borak2..

dia kata aku cikgu ketiga dia ajak urut ikan ni..terharu aku..mak dia pon suka, dia kata cubalah, anak dia mmg suka ajak cikgu cuba..sambil2 tuh aku pesan kat dak tuh, kirim salam kat cikgu2 n ustazh..dia angguk.pastu aku tanya, dapat tak kad raya cikgu..dia kata dapat, tapi xpandai baca..ada ke dia kata mak tlg baca..hehe...kantoi r aku ingat kad tuh tampal kat kelas..boleh plak dorg bawak balik...

sebelum aku gi makan, aku salam ngan dia..aku pesan belajar elok2..pandai2...

kat tempat makan, aku nampak akak ni, dia bangun terus panggil aku...ustazzz...haha..aku pelik mula2, ingat ni salah org ke...aku ingat2 balik..yes, mmg aku kenal akak ni..anak2 dia sek tuh jugak..dia selalu dtg waktu rehat bawak bekal..n aku pernah borak ngan dia...sbb aku kena iring budak2 drjah satu ke kantin 5 minit awal...so, aku selalu nampak akak ni ngan baju2 mesti vogue n cermin mata hitam dia...

maka aku pon bersalam ngan anak2 dia..dorg sume kenal aku ustaz..malangnya aku xingat sbb xajar dorg kot...huhu...terharu sgt mlm tuh....aku boleh imbau kenangan sekolah aku ajar..walopon 2 bulan, aku tetap cikgu/ustaz di mata anak2 murid aku..

Saturday, October 2, 2010

3 terhangit

gue konvo ari isnin..so utk tribute to gue pny life 4 tahun study ni, gue nak wat carta 3 terhangat (atau baca: hangit) pengalaman gue di taman ilmu dan budi ni...

3. Sempat merasa dok Gombak..masa tuh xde kenderaan..kawan2 yg ada motor pon dah ada partner tetap nak tumpang...so, aku ni ngan xde apa2, biasa guna bas dr Abu Jahal-skrg Salahudin - nak gi ke kelas...ada sekali aku balik kelas jalan..jarak amtlah hazab dgn panas membahang..panas ok, mgkin kena jalan 20 min gtu turun naik bukit baru smpai bilik..tgh2 tuh dh dekat Sumayyah, ada brother ni teman, motor dia mcm uzur jek....tapi sbb hati baik pny pasal nak gak la tumpangkan aku...tp dia dah sound awal2, smpai tangga tepi je boleh, motor dia xmampu nak bawak aku daki jalan menegak ke atas....haha...mati r aku mcm sedey pon ada, nak gelak pon ada...dia tumpang pon dah cukup baik kan...moga pahala untuk dia...

2. Kenal senior2 aku...masa mula2 wa wat xtau jek...dorg penah ajak makan spaghetti kat biik dorg tapi aku ngan kwn2 tak pi...pastu mampus kena cop sombong..haha..sekali kenal dorg ni amatlah meletop...sume pala msuk gan aku...selalu bersepau bilik dorg...borak2...odah2 (istilah dorg la)...tgk tv...sampai skrg hubungan kiteorg rapat...paling best ialah masa balik kenduri pamie..masa tuh kami dok borak2 xtau la mmg best giler..mcm2 kami borak...tapi sume xleh citer r...aku gelak jek sepanjang nak balik ktn...geng2 senior aku ni mmg pengalaman tak terlupakan....

1..taraa......menduduki carta no 1 alias paling hangit...aku patahkan kerusi masa ujian Physio..dalam tgh2 exam leh patah, mmg suwei betol...haha....balik tuh, meriah aku kena gelakkan ngan kawan2...mmg wtf betol...haha...

Thursday, September 30, 2010

Hallyu wave-music



this is a new clip from FT Island....my fren who is like me put this video in fb..i watched it for the first time n fell for it....giler babeng best!....video pon mantap, it's a puppet theme..COOL is d best word to describe it...

i know, i like Korean so much...but one thing is their music is so refreshing..with so many talented youngs, they are all over the world now...

I noticed since Era. fm is now changed to Muzik Hit Terbaik, they now airing Korean music...wah2..really hit...I heard Mirotic so many times from TVXQ in Era now..it's weird coz it's not like this 10 years ago...even we love Winter Sonata song, Hazami did recorded it again in Bahasa...so now, all Korean musics are accessible to our ears with their own language...

i like it...now it's their turn, who knows one day our Bahasa song also can be popular in Korea...who knows...

Sunday, September 19, 2010

China Masters 2010

China Masters 2010

the results were as expected...all five title went to China...

n paling mengejutkan China pecah beregu2 wanita dan campuran....no more familiar name..

dorg siap pasang yang dah senior ngan junior...n the result, xde sangat bezanya.....dorang still conquer quarter n semi...even all-Chinese in 3 final events...

n one name came to surface...single laki Wang Zhengming..dia bjaya gi semi...while Wang Xin menang single pmpn naik no 1 ganti Saina Nehwal...

aiyooh, pening la gini...kecuali double laki yg xde sangat pelapis banyak, acara lain China siap boleh pecah2 pemain lagik...

n this is red alarm for the whole world....

nampaknya dorg serius untuk bentuk team mantap for London 2012....

Thursday, September 16, 2010

dia dan novel

semalam kan open house umah aku..

dlm ramai2 giler tetamu tuh, aku tertarik ngan akak ni...

aku nampak je dia terus aku tersenyum, dia pon eh nd....

aiyooh, akak tuh ingat aku lagi, aku xtau nama dia..aku panggil kak ila sbb dia muka sejibik bekas akauntan ayah aku nm ila..

aku kenal dia ni masa tahun 2004, abes spm, aku jaga butik ayah aku...

biasa la, aku jadi cashier...sambil2 bosan tggu org tuh aku beli novel kat Popular Kuantan Plaza...masa tuh Popular xtutup lagi n pindah Mega..

tgh2 aku ralit baca (pas spm zaman terpupuknya minat baca novel alaf 21)...tetiba ada akak ila nak byr..dia nmpak novel aku...

dia tegur, eh minat baca novel ke..jarang akak tgk laki suka...

aku pon borak2 la...aku tny dia suka sapa..

dia kata dulu dia mcm aku gak, baca semua..main belasah jek...skang dia minat Norhayati Berahim (sama ngan aku) n Ma lee Chuswan from Creative novel..

aku suka akak ni...wajah dia lembut, pastu dia pelanggan tetap gak la..asek jumpa jek mesti bukak citer novel..haha..sampai mak aku pon kenal dia n dia selalu tanya pas aku dah sambung study...

semalam, akak tuh kata diaa still datang butik tuh..n dia maintain la jd pelanggan tetap..

butik tuh mgkin dah pindah lokasi, bertukar pekerja..tapi pelanggan dia ttp ada yg sama...

mcm akak ila...yang aku kenal sebab minat kami sama...novel..haha..

Tuesday, September 14, 2010

bebel2 raya

selamat hari raya...

raya tahun ni byk sgt kisah sensasi....

paling panas pembunuhan Datuk Sosilawati n 3 rakan...

mmg sold out habes paper esp Metro yg suka sensasi2 ni..

tadi gi beraya umah kwn, dapat la 2 rumah...

eh byk la plak kwn2 aku tunang...

wah2 berderet2 kenduri tahun depan...

mmg terbaik....

mmg best jumpa kwn lama....

walaupun dok balik citer kisah lama kat sekolah...

tapi sume tuh nostalgic kan...

bdw, xsabar nak konvo...

n aku masih xbuat apa2 keputusan sama ada nak tak sambung tahun ni....

yes, sbb aku menanti sesuatu...

dan aku tgh apply kerja..

aku xtau dpt ke tak...who cares...

yg ptg apply dulu...kang lepas ke tak sume tuh rezeki..

i really dun care if i start a bit late than my classmates...

coz now i'm thinking i should focus on myself....

enough la dulu asek dok stress napa org lain perform exm aku tak...

or they got better carry mark than mine....

now we have separate destiny...

some are working hard...some are studying even harder...

some are planning to get married....

for me, time will determine...

what i end up for....

but im still working on my plan....

coz nothing will come freely to you....

hmmm.....

Sunday, September 5, 2010

Iklan raya TV3

ceritanya mudah....

hari nak raya..biasa hari raya apa kita tunggu selain saling memohon maaf, rendang, ketupat...iklan raya la...sebab arwah Yasmin Ahmad tinggalkan legasi yg sangat besar pada kita..iklan2 raya yg menyentuh jiwa raga....

sapa boleh lupa Rozie Rashid menangis masa memandu sbb nak tengok mak dia..dia ingat mak dia dah meninggal sebab org kampung dok berkumpul kat umah dia...rupanya mak dia (Wan Maimunah) hidup lagi...it was really touching...

tahun ni (2010) pon sama...kita tunggu iklan sapa paling best...arwah Yasmin dah tiada, so nilah masanya bakat2 baru nak arahkan iklan yg setanding dengan iklan2 raya arwah...

cerah yang diharap, mendung di tengah hari...

4 sept, aku tengok fb ada iklan raya TV3..aku xtengok lagi iklan ni kat tv sbb jarang menonton...iklan tuh sangat mengguris hati aku sbg umat Islam dan tentunya org lain jugak..

xde maknanya Aidilfitri tuh ada perlambangan Santa claus, rusa2 berterbangan (unsur Krismas) dan bunga teratai menerangi alam (unsur Buddha)....

Aidilfitri simple jek...hari KEMENANGAN umat Islam selepas berjaya sebulan melawan hawa nafsu...kalaulah unsur campur aduk agama yg TV3 nak sogokkan kat audience, diorang mmg silap besar...umat Islam Malaysia sangat sensitif okay...

hari ni muncul kat tv, esoknya iklan tuh mendapat kritikan meluas media, esp fb...ada group bantah yg disokong beribu2 orang....enough said, if u cross d line, be prepared to face the consequences...

malam ni (5 sept), terpaksa lah TV3 meminta maaf dan menarik balik iklan itu...but I truly think the CEO (Dato Farid) should make a proper apology in a press conference...

damage is done, iklan tuh memesong aqidah...budak2 dh tengok....macam mana kalau diaorg ingat raya Aidilfitri sama macam Krismas jugak...

after all, inilah saat paling down bagi TV3 setelah 26 tahun gah mewar2kan diri sebagai stesen nombor satu Malaysia...

kan dah rugi ribu2 nak guna teknik komputer wat iklan konon gempak...cuba tengok balik arkib iklan2 arwah Yasmin la...kadang2 tak payah dialog n lagu khas pon iklan dia bagi sejuta keinsafan..

P/s: iklan raya PKNS terbaik untuk tahun 2010 (so far la)...Petronas second..tahniah..paling hancoq berderai2 = sapa lagi Tv3 la..

P/s: esok Pemuda PAS nak wat bantahan depan TV3...tahniah!

Saturday, August 28, 2010

Too close

it is a bright sunny day for Msian team...Koo/Tan is on d way to grab our first title ever for World Champion badminton after 33 years...

it might be just ironic for a team like Msia who won Thomas Cup 5 times and All England several times for single and male double..but we never had any luck for World Championship..just close is only second place...

I dunno whether Koo/Tan will beat Cai Yun/ Fu Haifeng..Chinese pair is very strong in the sense they are not really into competing in Super Siries..but they won All England this year...

They really like to hide for a while before any big event before appear too strong to handle for any team...

this is my analysis:

1. Both team have fastest smash for world record..before this, fastest smash is Fu Haifeng but recently that record was broken by Tan Boon Heong....

2. Both Koo and Cai Yun are versatile player...they will do anything to save the game...to compare them, I worry for Koo coz he is a lil bit emotional on court...he might be just great to attack opponent but can be easily influenced by judge's decision which is not in his favor..aiyooh...please dont spoil it tomorrow Koo...pleasee....

Let's wait our first title for tomorrow....whether they will receive around 45 000 from BAM or any Datukship from any state, please bring the title home....

I'm as a big fan of MSian team is tired enough to wait year by year with dissapointing result...

We are just too close, just grab it bro...Amin...

Thursday, August 26, 2010

24 on 24

it's a late entry...

it's my birthday...24 on 24....haha...seems a lucky number (i'm not really into lucky number)...

a fren of mine who share d same bday asked me...what i wish for my bday...

my answer..

i want to be a better person for my family...frenz....

and i want to be a better hamba Allah....

yes....i should improve myself...in the sense that will make me a better one..

still working on it...

hepi bday myself...haha..

Saturday, August 14, 2010

Dia muridku



selamat puasa ye sume....chaiyok2...baru hari ke-4..bertabahlah...

teringat lak aku ada anak murid aku sorg ni...nama dia Yin Hang...masa hari last aku kat sekolah ari tuh, dia bisik2 kat Ngooi..aku pelik gak bisik psl apa ni..

Ngooi kata kat aku hari ni birthday Yin Hang...aku ingat dia nak kitaorg nyanyi utk dia..maka aku pon nyanyi la...ajak satu kelas tepuk2 tgn nyanyi..aku pandang dia..dia mcm xde la excited pon dgr kiteorg wish ramai2..

dia bisik balik kat Ngooi....

Ngooi kata: ' cikgu, Yin Hang kata dia nak ajak cikgu datang umah dia malam ni...ada jamuan birthday dia...'

lah...barulah aku paham, rupanya apa yg dia nak cakap ialah jemput aku dtg umah dia...aku ingat dia nak aku nyanyi birthday utk dia...

apa yg wat aku terharu masa tuh sbb dia xpandai sgt Bahasa Melayu...nak ajak aku pon kena guna perantara..yg Ngooi ni boleh tahan la bahasa dia..sian aku ngan Yin Hang ni...nampak dia xmampu express apa yg dia nak...

sbb tuh aku sedey hari last tuh...sedey teramat sebab kelas dorg ni sgt lah nakal..mmg tak terhandle aku yg xde pengalaman ni...tapi dlm nakal2 tuh meningkat tau...pemahaman, 4 org je fail..penulisan 7 org..asal 8 org fail utk setiap kertas tuh...

biarlah dorg nak nakal ke, aku mcm sayang kat dorg...i still remember each of them..naseb baek aku ada amek gambo ari tuh..ada la nak ubat kerinduan...

buat Yin Hang..cikgu ingat lagi muka awak yg kecewa masa cikgu kata xdapat datang umah awak..cikgu sibuk masa tuh..mcm2 keje nak settle...awak angguk je cikgu terangkan cikgu xboleh dtg...

lagi satu, cikgu harap mak awak xpukul awak fail...xpe, cikgu xhirau pon fail ke tidak..yg cikgu nampak, awak banyak berubah lepas kena pukul masa mula2 cikgu dtg..awak jadi budak baik..ikot apa cikgu kata..buat apa cikgu suruh...

fail ke tidak, bukan penentu..cikgu nak awak jadi org berguna...kalau jmp cikgu tegur tau...T...T

Monday, August 2, 2010

Plaque, gingiva dan calculus..

hari ni aku gi dental treatment lagik...dulu dh pernah sekali..ni scaling jugak since aku xde pon gigi yg nak kena tmpal ke cabut...mula2 dulu kwn aku Azrol yg minx aku jadi patient dia....aku okay jek....since sume free sapa xnak kan...

first tyme dulu % plaque aku cecah 89%..yes terbaikk...dapat A+++ teros...bleeding plak dekat2 30%....mmg scary r...sakit gak woo ms tuh..esp yg bhgian bwh sbb dia dh jadi calculus...(haaa, jgn ingat calculus tuh math jek kan)...

according to wikipedia: calculus or tartar is a form of hardened dental plaque. It is caused by the continual accumulation of minerals from saliva on plaque on the teeth. Its rough surface provides an ideal medium for further plaque formation, threatening the health of the gingiva...

ok...enough psl tuh..yg kali ni..ada penurunan gak la..% plaque dh turun ke 60 % n bleeding jadi 16 %..so achievement la tuh...sbb masa awal2 aku ikot gak la Azrol ajar guana gosok yg betol..makin lama jadi mls n nak cepat jek so main tibai balik r..

mmg susah nak kikis bad habit..aku kena maintain kan cara yg betol..dia soh aku guna floss utk yg depan sbb dlm masa 7 bulan jek yg bhgian bwh depan ni sgt scary...mula2 kat bawah gigi je ada calculus tuh...skrg merebak ke celah2 gigi..

xheran la lec kwn aku tuh cek dia kata ni xde la maknanya reduce...sbb depan ni makin terok..haha...yeah kwn aku kena tembak..ngan aku2 rasa pedih..haha...

bdw, overall aku suka tau wat treatment free ni...dh la kerusi moden, tempat sejuk, yg buat plak kwn ko dr sekolah men dulu...pastu ada plak lec mai nak evaluate...so, apa lagi...moh kita gi klinik gigi uia...free lagi setakat ni utk org awam....

Sunday, July 25, 2010

Msia 1 South Korea 0

bila skuad K Rajagobal menang 1-0 lawan Korea Selatan dlm friendly match smlm, mesti ramai yg skeptikal...yelah, ramai masih xpercaya kita leh kalahkan Korea yg turunkan skuad olimpik dorg...mmg la bukan skuad Piala Dunia 2010 pon, tapi skuad olimpik dorg pon dah kira superior dr kita...

lihat sisi ni jelah....kita ranking 142..Korea 44...

that tells you a lot about how the game should end...but suprisingly, we won..thanks to Shafiq Rahim...

ia bagi satu booster kat skuad emas Sukan Sea ni..kita bukan menang emas kat Laos by luck..kita bukan naseb2 jek leh kalahkan Thailand n Vietnam..kita menang emas sbb skuad bawah 23 tahun kita mmg ada potensi..

pedulikan pandangan2 skeptikal org lain yg keje nak menjatuhkan skuad negara sendiri...menang 1-0 dgn Korea mmg satu achievement...

tak sia2 hantar skuad bawah 21 pergi Slovakia....biarlah labur sket asal berbaloi..jgn duit dh habes, bola dok pusing lagu tu jugak..

aku happy..it is a good start for our team to regain our title as one of the best team in Asia....

tetiba teringat Hasan Sani punya iklan, masa kita beat Korea 2-1 nak layakkan ke Olimpik Moscow 1980...dlm iklan tuh hasan kata:

"ramai tanya knp Hasan tak jaringkan gol...saya jawab, kami main bukan untuk tunjuk skill individu, kami main sebagai satu pasukan..."

indeed.....

Saturday, July 24, 2010

Sejuta Cinta Kunangsepi



Sudah memang sudah
Perjalanan cinta berakhir sudah
Engkau pergi ‘tuk selamanya
‘tuk selamanya

Mungkin ini sudah suratan
Engkau dan diriku tak bisa bersama
Mungkin ini sudah suratan
Sudah suratan

Reff:
Jangan kau pergi untuk meninggalkan aku
Aku disini dengan sejuta cinta untukmu
Jangan kau pergi untuk melupakan aku
Aku menangis karena hidup tanpamu

Sudah memang sudah
Perjalanan cinta berakhir sudah
Engkau pergi ‘tuk selamanya
‘tuk selamanya

Kembali ke Reff: 2x


Lagu ni lagu OST sinetron Sejuta Cinta Marshanda tayangan RCTI....lagu dia best giler,..sedey...larut dlm kesedihan Marshanda..mcm dia bagi all out mcm kisah dia putus ngan Baim Wong..

bdw, sinetronnya juga bagus....harap2 ada la Tv kita beli nanti...

Thursday, July 22, 2010

My bright future..hopefully....

it has been quite a long time i didnt update this kunangsepi....yelah aku bukan ada bende nak citer..tak pergi Korea mcm Solah...dengki2..bila baca pengalaman travelog dia rasa mcm best ke, mcm pergi negara yg asing dgn Islam ni susah betol..Beijing aku pergi lain..kat sana there are abundant of Chinese Muslim restaurants....org Xinjiang, org Hui...byk lagi etnik China yg Muslim..but Korea??should I think again to travel there one day...

sbnrnya keje aku sbg guru ganti nak hbs dah...byk pengalaman aku dpt...tapi ada yg aku mls nak citer...bukan saving tapi mmg ada yg xperlu diceritakan..biarlah menjadi rahsia...

aku xsabar nak habis...n at the same time, sedey nak tinggalkan murid2 aku..minggu depan dorg exam PKSR 3..dak darjah 6 pulak periksa Percubaan UPSR...aku doakan dorg boleh buat apa yg aku ajar...aku nak tengok aku berjaya ke tidak dalam dunia pendidikan..

n after I quit my job, I will face my future....its time for me to really look into my Master degree...no more tangguh2..I will see my future supervisor n decide what is best for my own sake,....really a hard decision coz it's always prons n cons for anything we are doing...

aku harap Allah bagi yg terbaik....aku akan share hasilnya bila dah confirm dapat..till then..mari berteka-teki...

Sunday, July 11, 2010

Ada Apa Dengan World Cup



1. Paul
~sotong kurita-100% tepat ramalan-leh syirik-Astaghfirullah...

2. Waka-waka (This time for africa)
~sexy-hot-penuh dgn muzik asli Afrika Selatan-second best lepas La vida loca-Ricky Martin..

3. Soccer city
~bentuk labu-gah-leh challenge Sarang Burung....

4. HD
~Astro bawak sume game dlm HD-puas hati beb!

4. Sara Carbonero
~ hot chick-awek Casillas-hot2-dpt kiss plak pas Spain menang ms interview...HOT!

5. Final Spain vs Holland
~120 minit-1 kad merah-12 ke 14 kad kuning-bapak kasar sekor2 main...

5. Torres, Rooney, Kaka, Messi
~no goal even though they are the best players alive! even pathetic Ronaldo with 1 goal..

6. Overall World Cup
~terbaeek-juara bertahan tersingkir awal-Asia layak ke pusingan kedua-Tangan Tuhan Suarez tak aci...

7. Vuvuzela
~bingit-annoying mcm orange dlm Youtube-tapi unik-very the South Africa...

8. See you in Rio de Janeiro in 4 years time...till then, Spain menang weh!

Monday, July 5, 2010

T.R.A.U.M.A

aku terjaga pukul 4 pagi..bunyi sgt bising..aku xtau apa la yg bising2 ni..aku tengok tingkap yg ngadap belakang..aku selak langsir putih tuh...bising giler kat luar..

bunyi2 tembak...kuat woo..pastu bunyi pembesar suara org tgh ckp2..

dlm mamai2 tuh ada 2 jek aku pikir..

1. org cina main mercun..berdentum2 bunyi..tapi xlogik sbb ni bukan gong xi fa chai pon..

2. MPK tgh tembak anjing2 liar kat seberang sungai ni..aku pon xtau ada ke operasi tembak anjing liar pagi2 buta..lagipon mmg ada anjing beranak pinak kan pokok2 situ tapi xde pulak dgr org kena gigit ke apa...

so, aku pon tido balik..

20-30 minit lepas tuh, aku terjaga balik..still bunyi bising..tembak2..aku dh mula rimas, bende la ni xhabis2 dr tadi..xnyenyak aku tido dah...

esok pagi jam 6 pagi mandi n subuh, mak aku kata jiran sebelah kena rompak..

paling gempar, 4 penjenayah mati, seorg lari..

aku dah nak siap2 gi sekolah ni sempat gi lalu ikot pintu belakang, nak ziarah jiran tuh..mak ngan ayah aku dah ada sana..aku tgk ada pita merah tuh, n polis2 tgk je aku...aku selamba jek lalu tepi gi tengok jiran aku yg shocked..the all like really shocked a crime like this happened..

pastu aku gi sekolah...balik2, mak aku kata ada mayat penjenayah dlm sungai tuh...

fuh semangat aku..kalao ku tau aku lalu kat pita merah tuh, sebenarnya utk sisatan sebab ada mayat bawah tuh, sure aku tobat xlalu situ...

n masa aku jenguk tingkap mlm tuh, aku sempat terpikir ni..naya plak aku nampak hantu dok jengah tingkap ni pagi2 buta..

n now mungkin satu kejiranan ni dlm keadaan trauma...siapa xtrauma, jadi berita highlight kot kat Buletin Utama....esok paper mesti ada cerita lengkap punya..

Saturday, July 3, 2010

Mereka pergi dulu



hari ni kwn aku masa kelas darjah 3 Dinamik 1995 tag aku gambo kelas dulu..can u imagine its like 15 years ago..aku tgk muka sorg2 ada yg masih tinggal kat memory aku ni..ada yg aku xkenal dah..

aku tau dlm kelas ni, ada sorg yg meninggal dunia awal..xsilap aku nama dia Khairul Anuar..dia anak guru besar..yg lagi ironi dlm gambar ni, dia berdiri sebelah kanan aku..n to make it more dramatic, masa seminggu sebelum dia meninggal, we met at Taman Tas..

dia yg dulu tegur aku..masa tuh aku dah sekolah Irsyad or dah masuk Ihsan..aku pon xingat tahun bila..aku terharu masa tuh Anuar ni igt aku lagik..dia senyum sebelum kami pisah kat kedai tuh..

seminggu lepas tuh makcik aku kata, anak Guru Besar meninggal kena langgar depan sekolah..dia bawak basikal masa tuh lintas jalan..

n aku shocked giler...dah lama xjmp, minggu lepas dia tegur aku, n dia dah xde skrg ni..akibat kmlgn tuh, kerajaan buat jejantas utk budak2 sekolah batu 8 nak melintas ke taman tas..

n today via fb aku baru tau ada sorg lagi dlm gambar ni yg meninggal..nama dia Wazir Anuar..maksodnya ada 2 Anuar dlm kelas 3 Dinamik yg pergi dulu...

aku terkejut sebab aku xpernah join reunion kelas ni..aku segan nak jumpa org yg ntah ingat lagi ke tak kat aku..

semoga roh mereka berdua dicucuri rahmat..Al-fatihah...

Friday, July 2, 2010

Terima kasih bibik

Ini kisah khas sempena beberapa hari bibik aku,Siti Fadilah nak balik kampung dia kat Wonosobo, Jawa Tengah selama2 nya...its hard for me to accept that a person who stays in my house for 6 years will gonna leave us forever....

its hard for my family members esp my young sis who used to share stories with her...not to mention that she has natural ability to massage her esp when her leg is in pain...

aku pernah gak urut ngan dia...urut belakang jek with shirt on yek, aku tau la batas2 agama....tangan dia sgt sakit yek kalo urut....dia mmg warisi bakat dr mak dia..n bila habes urut alhamdulillah sakit belakang ku hilang....

kalo nak citer kebaikan dia mmg banyak...bayangkan la..6 tahun kot...paling lama bertahan kat umah aku...start aku masuk matric smpai la aku dah grad....

tapi sayang masa convo nanti bibik dah xde...aku nak sangat dia dtg kat Gombak tgk aku ambek ijazah...dia pon banyak menyumbang woo...

paling penting aku tiap2 kali exam mid term ke quiz ke, final ke, mesti tido lambat kan kat UIA....disebabkan aku duduk UIA seorang sebilik, risiko aku terlajak tido lalu xgi exam sgtlah tggi....so, tiap malam aku tepon umah pesan kat dia, call aku smpai aku angkat esok pagi so that i will never terlajak tido ke apa...

bibik ni muda lagik, dia dtg umur 20 smpai la ni dah 27 kut....yg aku paling respek, dia dah kuasai semua ilmu memasak mak aku...xde satu pon yg mak aku xtunjuk....semua dia tau, cuma tang garam jek dia suka je termasin....aku plak jadi keje kena rasakan kdg2..haha...

paling aku respek dia tahu buat rendang minang...ni kemahiran yg agak payah yek, sebab xsemua org minang buat rendang sedap....bagi aku la...bibik aku tinggal tepon jek nak wat rendang 10 kg ke, dia dah tau brp nak masukkan ramuan dia..cayalah...

bibik mungkin akan xde di mata kami, tapi aku anggap dia mcm keluarga sendiri...dia dah lalui semuanya dgn kami....kucing2 tuh sapalah nak manjakan, biasa sibuk jek ikut bibik aku siram bunga.....

perginya bibik akan membawa sejuta kenangan terbang ke pulau Jawa...yg pasti aku harap dia xlupa keluarga kami, seperti air matanya yg tumpah 30 minit ngan mak aku semata2 berat hati nak tinggalkan kami...

aku akan ingat, di pulau Jawa, tepatnya di Wonosobo, ada seorang insan berhati mulia yg telah menabur bakti kpd keluarga aku..dan insan itu pasti akan dirindui kelak oleh kami semua, sebab dia terlalu baik utk dilupakan begitu sahaja...

terima kasih bibik...

Siti fadilah....

Tuesday, June 29, 2010

Bertegang urat

dah kul 1.45...aku nk balik dah tapi buku banyak pulak xtanda..cdg tanda dulu baru balik..tetibe, ada org jerit, laki melayu r...sapa cikgu drjh 5...aku pandang dia..ehh mcm pernah nmpak..hah sudah.....dia pandang aku pastu kata awak ke?haha...mampus r aku mcm nak kena sergah jek....

pastu cikgu sebelah aku ni ngaku dia lah...so bapak budak ni sound direct..psl buku xdpt dah bayar...aku xphm sgt isunya apa...sbb mula2 cikgu tuh layan baik jek...lama2 dia plak naik darah....dia siap marah sampai kuar air mata, hingus sume....

huish dahsyat woo....aku xpenah nmpak org marah gituh...last2 bla2...sesi soal jwb yg xperlu dihuraikan di sini..cikgu tuh soh panggil anak dia....

anak dia smpai...cikgu tuh bebel2 dlm mandarin...aku igt xdela dak tuh paham...sekali kau dak melayu tuh boleh jwb balik la pulak...dlm mandarin wooo...terus aku sedey...

sedey sbb aku xphm pebende cikgu tuh kata kat dia..dak tuh kena bayar balik beli buku....

aku xsuka r insiden ni....mmg r kita manusia mudah emo..tapi leh jek ckp leklok, xperlu masuk2 nak sergah org....mana org lain xmarah jugak....

p/s: so roha, terjawab sudah sebab apa aku xback up sekali...ko nak aku makan penampar pakcik tuh ke?haha...

Monday, June 28, 2010

Sket2 cerita basi

meh ler bercerita aku sbgai guru di sekolah jenis cina..aku ajar bm, pendidikan islam, n seni...

pendidikan islam aku suka...sebab ia hanya refresh apa2 yg aku amalkan seharian..so, aku harap sgt dak2 tuh buat apa yg aku ajar...aku ajar dorg ngaji, solat, aqidah,jawi..bla2...lepas aku lalui semua ni, aku rasa silibus Irsyad lagi bagus nak tarbiyah anak...sebab kat sana pelajaran sgt spesifik...xdelah campur2 mcm kat sekolah biasa...

lagi satu, bm sgt susah nak handle, sebab ada yg lemah...tapi yg melayu menonjol terlebey pulak, mungkin suka aku ckp melayu, so dorg grab lagi cepat berbanding blaja mandarin....

seni plak senang jek....since aku ajar darjah satu, warna2 jek yg sesuai...so, xdela ikot silibus gt...sebab kita nak pupuk kreatif je dlm diri2 dak kecik ni..nanti makin naik kelas, baru leh ajar yg rumit2...

tadi perhimpunan pertama, aku rasa mcm best nya..dah lama xberhimpun..malangnya aku xphm langsung sebab dorg dok ckp mandarin...aku pon buat2 paham jela...haha..

i hope for d next 6 weeks gonna be some fun for me with sweet memories...

i kinda touched when my student say salam....haha...xsangka...

Saturday, June 26, 2010

U should already know

hajat di hati nak singgah beli makanan petang la...mcm pisang goreng...nak u turn ayah aku xnak lagipon gerai yg seberang tuh over crowded n no parking space along side the road..so bhenti je la kat gerai tepi ni tgk ada kereta bhenti...

aku dtg jek, akak ni tgh bungkus2 utk sorg akak ni..banyak dia beli...so, aku nak isi sendiri kuih...mmg pon aku tgk org lain isi sendiri...

sekali aku mintak dia hulur plastik kuih yg mcm2 saiz, n mcm2 jenis tergantung kat dpn dia...

dia ngan wajah yg poyo giler jwb la hendak xhendak...PLASTIK AMEK KAT MEJA...

WTF...

aku tgk xde palstik pon kat mana2 meja..aku nak plastik besar sket yg tergantung kat situh sebab nak isi banyak kuih...

mak aku pon perasan dia ni sombong giler...tgk kuihnya xde la se vazzz gerai seberang yg hot giler...

so, belek2 je aku n mak aku pon blah jek...xjadi beli...mak aku kt xde kuih yg berkenan, goreng pisang hitam mcm teruk jek plus akak tuh sombong giler...

kalau nak berniaga buat nak niaga, pelanggan mintak plastik bukan nak saja2 buat harta, org nak beli kuih ko..yg ko punya la kerek soh org cari plak atas meja (sbnrnya xde pon)..ni lah namanya xpadan ngan gerai baru nak naik, dah wat perangai diva....ko igt ko dah berjaya la nak saingi gerai seberang..

ko layan aku baik, mungkin aku dah borong kuih2 ko..

ko layan aku mcm taik...sorry my money is not worth ur ketaikan...

cuba tgk kereta parking berderet2 kat gerai sana..cuba bandingkan ngan kereta yg singgah gerai ko...U should know ur level by that...

cuba tgk kuali hitam tgh goreng ketam tuh...cuba bandingkan ngan muka ketat ko..ada beza tak?????

U SHOULD KNOW BY THAT TOO....

Thursday, June 10, 2010

Ombak Rindu



OMG...

pukul 4 pagi..aku baca Berita Harian online....sekali kau, hambek aku terbaca Astro Shaw tengah buat filem dr novel popular Fauziah Ashari...novel yg best giler, Ombak Rindu..

series aku teruja...it is a hot news okay....novel ni aku beli masa keja pas SPM...giler r best mantap siot...aku suka citer dia...Izzah n laki dia Harris..banyak tol dugaan dia...

n aku rasa la filem ni akan turn out jadi box-office..Ombak rindu popular okay..walopon takdela sepopular Legenda Budak Setan yg kabarnya dah RM2 juta dlm seminggu...

aku ingat lagi dulu aku pernah email penulis dia...aku tanya aku xpuas hati, napa watak Izzah asek malang jek....bila nak bagi dia anak ngan Hariz, asek gugur jek..

yg best kak Fauziah puji plak nama aku best..haha...siap nak guna dlm novel lgi..kah2...rupanya nan ado pon...smpai novel baru dia -Layang2 bertali kaca pon xde nama aku terselit...haha...mimpi je la...

okay, aku excited giler ni...Ombak rindu yang best akan difilemkan..harap ada OST yang mantap, Osman Ali aku tau mesti tak menghampakan..dengar2 pon macam Maya Karin yg berlakon..xtau la sbb arituh aku baca dia tgh shooting ngan Osman...ke aku silap og ekkk..

After all, Izzah n Hariz akan menjadi realiti...OMG....

P/s: novel ni pon mcm Budak Setan, ada trilogi...pas Ombak Rindu ada Cinta..tiada akhirnya..n Rindu Cintaku..

P/s: novel ni dah lunyai kelepet sana sini akibat memberi2 sedara mara n org xdikenali pinjam..huhu..

Sunday, June 6, 2010

Alkisah aku yg bersalah

tadi amatlah penat gi 3 kenduri...nak kisahkan bahawa kenduri ke-3 tu masa kad sampai umah aku langsong xde idea sapa pengantin dia..

dah la 3 pasang pulak tuh sekali buat..aku tanya ayah kot2 la pekerja dia..tak jugak..series aku xtau sapa..

baru semalam check balik tengok2 ada nama azizul hakim..mcm nama senior...aku tanya azrol..mmg betol pon senior..pastu baru perasan yg nahdiyah satu lagi pengantin tuh batch sekolah aku..

aku gi la...seb bek pi lepas umah salsabila..banyak gak la keter yg nak ikot pi umah Nahdiyah sebab baru dapat maklumat tadi..takpe, belasah jek..

sampai sana, dia tanya, pergh baru aku kenal....la muka ni familiar giler..selalu nampak kat sekolah walopon bukan sekelas..plus dia pon ada dtg reunion gak..mmg best r aku xkenal nama tp kenal muka...sori2...

pastu dia tanya dak pmpuan dapat ke jemputan..pergh lagi sekali...sume serentak salahkan aku sbb aku jek yg dapat kad..dia kata dia wakilkan aku..

mmg best r....tulis nama aku sorg kat kad, ingat tak perlu la bgtau org lain..lagipon aku pon xkenal nama tuh..haha...series aku pon cover la...eh terlupa nak tulis kat blog alumni..haha...

pengajaran: jangan kenal muka je nama xtau..

Saturday, June 5, 2010

Ogonshoto pebende weh?



Minggu yg sibok dgn kenduri-kendara kawan2..seb bek xde sedara2 yg kawen tyme ni, so takde la isu konflik nak pegi yg mana satu..kalo sihat aku pergi belaka kenduri2 dorg ni....ada kwn sekolah menengah n sekolah rendah...

sedang gigih menghabiskan novel Naratif Ogonshoto karya SN Datuk Dr. Anwar Ridhwan....fuh terbaeeekk sgt...kalao biasa sebelum ni aku dah baca yg ringan2 Norhayati Berahim, sedikit berat dr Faisal Tehrani n WB Rendra, kali ni novel paling tersohor dr Sasterawan Negara ke-10..

aiyoh, susah mahu paham..cerita berkisar ttg Republik Ogonshoto yg terletak kat Pasifik..membaca setiap bab, ada banyak satira2 politik yg sangat memerlukan pemikiran yg kritis...

novel ni aku baca utk cabaran..minda kena dicabar jugak..sesekali bagi novel yg berat..tapi yg ini masih tak mampu menandingi Mahabbah karya SN Dato Shahnon Ahmad..yg tuh fuh aku boleh kata sampai skrg aku XPAHAM apa yg cuba disampaikan..analogi manusia sebagai sebatang sungai..tu jek yg mampu aku cerita balik..lain2 aku mmg angkat bendera putih, kira kalau kena present balik pasal novel tuh, aku hanya mampu tulis, BACALAH SENDIRI...

banyak lagi bahan bacaan yg perlu dihabeskan berkat borong banyak giler novel masa Pesta Buku 2010..xpe, slow2...kira aku ni dah terkeluar dr fakta rakyat Msia baca 8 buku sebulan..haha...xpela, at least aku tak ikot trend org lain....be urself sudey!

P/s: aku beli edisi khas yg kulit tebal konon nak hargai la karya agung Sasterawan Negara..murah jek, masa tuh diskaun2 jadi belas2 ringgit..tapi now aku menyesal...membaca buku kulit tebal adalah annoying sebab hujung buku tuh mcm kena tangan mcm keras n takbest la..menyesal..pasni xnak dah kulit2 tebal..

Thursday, June 3, 2010

LBS: Saga Cinta Ayu + Kasyah



12.00 mlm: bukak cinema online nak tgk bila LBS kuar...paling awal Big C Teruntum 12.15 tgh hari, ECM n Mega sama jek 12.30...so aku decide pi ECM la stylo sket baru kan..haha...parking pon byk..

bangun jam 11..siap2 go to ECM dpt tiket LBS 12.30, dok kerusi hujung2..oh ye xbawak sapa2 teman sebab nak feeling lebey..ni sedey ok xperlu nak kena gelak ngan kwn2..haha..

masuk jek, duduk..xlama pastu ada dua org akak2 chubby dok sebelah aku..kuang2 mmg terbaekk r...3 org chubby duduk sederet=my big fat greek wedding..haha...

citer LBS ni sinematography WOW, lawanya...dia laen dr Kabir Bhatia, yg kita leh tau angle dia zoom pastu tarik...Sharad ni suka zoom muka pelakon sbb nak folus emosi pelakon...

sume pelakon nailed it..dorg sume dpt latihan dr pelakon legenda Ogy Ahmad Daud..tak sia2..si Raja Farah n Lisa yg kdg2 aku rasa kaku pon improve dlm citer ni..

babak percintaan Lisa-Farid mmg cantek..gambar2 Lisa yg Farid amek mmg cun2 sume..nak je aku cari mana gambar2 tuh..lawo weh..Lisa mmg aktress cun yg berbakat..

walopon cinta mereka terhalang oleh Azmi lakonan Que..tapi mereka kawen gak last2...Que marah2 ngan Lisa mmg cukup memakukan..sume terdiam..emotion is running very high..

akak2 berdua kat sebelah aku sibok nak komen itu ini..konon muka Lisa berbalut sbb eksiden tak real la...mmg potong stim..tp dorg terkawal la...xde la mcm mamat kat seberang sana tuh yg gelak kaw2 padahal der xdela lawak sgt pon..

Fazura pon best..aku suka sgt dia punya watak..menepati imaginasi aku psl Katherina, sorg yg sophisticated n cun..

babak akhir, Ayu mati beranak ohh..sedey weh..Kasyah pangku anak tuh kat tepi kubur Ayu..lagu latar Bila Cinta dimainkan..emosi giler aku masa ni..akak sebelah aku dah kesat2 air mata...

ceh ngan aku2 sekali nanges...bodo la wei..first tyme aku nanges tengok movie, langsong xmacho..huahua...mati ko la nak kata apa..yg penting ku manusia biasa...tengok baby dipangku ayah dia kat tepi kubur mak dia yg meninggal bersalin dah cukup buat hati aku tersentuh..

lain2, cepat2 kuar pwgm takot kantoi ngan org..emosi lagi ni...pi tandas sebab air mata masih mencurah2..GILO!

aku bagi dr 5 bintang: 10 bintang, positive!...=p

P/s: Ini review peribadi aku...so, kalo xsuka xpayah baca...n gi la tgk sendiri, tp kalo xsedey jgn salahkan aku...aku emo sgt kot..haha...

Monday, May 31, 2010

Talian darah

It is again Love In Asia...KBS World...rancangan favourite ni sebab aku suka betol konsep rancangan ni..pertemukan kisah2 mana warga Korea yg kahwen ngan warga asing....sanggup aku tunggu 1.20 pagi nak tengok episod2 dia tiap minggu..

malam ni lain sket..biasa pompuan2 asing ni rindu kat kg halaman..n KBS bawak dia pergi jumpa ngan keluarga dorg..so, banyak sgt bende aku belajar...kelainan bahasa, contohnya bahasa Moldova..best bunyi dia...n keunikan budaya..ada Bali, Thai, Colombia, Mongolia..etc..

kali ni episod pompuan ni org Vietnam....dia tinggalkan anak dia pompuan masa umur 6 bulan kat abang dia...sebab kesempitan hidup..dia ni ngan suami xdelah senang mana pon..siap umah kena roboh utk pembangunan...tp life dorg skrg dah okay n mampu sewa umah...

dorg rasa bersalah sgt..sebab dak tuh skang dah 10 tahun dah...dah besar...so, KBS bawak la jumpa keluarga ni...ada anak laki sulung n anak pompuan bongsu yg comel..

best sgt dak kecik bongsu ni sayang sgt ngan akak dia...walopon akak dia langsong sepatah haram xgeti nak ckp Korea..tp blood never lies kan..dorg hepi main2 sama...best sekali masa dak ni menari lagu Girl's Generation utk akak dia..comey sgt..

dorg pi jalan2 kat tmn tema..pi pantai sama2...ayah dia sian..xgeti nak ckp kat anak sendiri...ajak anak jalan2 tapi dua2 diam jek..sebab masing2 xphm bahasa masing2...mmg pilu....tuh anak kita tapi dia xleh nak bercakap ngan kita..so ayah ni kuarkanlah nota yang dia belajar sket2 bahasa Vietnam..n tried so hard nak mintak maaf n kata dia sayangkan dak tuh..

dorg xamek pon anak ni skrg..lagi 2 tahun pas habes sekolah rendah baru bawak Korea...sebab satu takot dak tuh xpandai nak adapt ngan budaya, bahasa Korea yang 100% berbeza ngan Vietnam..

masa nak berpisah, it was teary....yelah dak tuh biasa xde perasaan jek..sekali dia menangis n bagi surat yg dia tulis dlm bhasa Vietnam..dia kata dia sayang keluarga dia n masa seminggu ni paling bahagia dlm hidup dia..

semua dah naik van..sekali ayah tuh pusing belakang sambil nanges nak peluk anak tuh..OMG..it was me yang disiat2 hati...aku sedey sgt...aiyohh..

jarak xmemisahkan...bahasa xmenghalang...sebab talian darah takkan berubah selamanya..

Sunday, May 30, 2010

Penat lelahku



ni 3 salinan yang perlu dihantar....salinan ni penting utk 50 m dari examiner....pas dicheck, fuh banyak gak la nak kena betolkan....mula2 aku merungut, sbb dah mls nak betolkan bende alah ni..tapi now, aku puas hati, sbb my last hard cover adalah bersih kot dr silap2..haha....kalau ada jugak buat2 xnmpak jek..ada aku kesah?haha..



ni hasil akhir hard cover...tq buat mun yg tlg hantar wat hard cover kat UPM...aku rasa hepi tiap kali pandang buku hijau ni..like, OMG, this is my research..xsangka aku berjaya gak wat buku ni...penat lelah datang lab tiap2 hari tmasok sabtu n ahad..cuti mid sem pon aku sorg2 wat...

fyi, research aku ni aku repeat 3 kali okay..sbb 2 kali failed...haha...fed up gak mula2..tapi kena teruskan..skrg, rasa asal bukak jek, teringat moment2 dlm lab, bwk radio sbb sunyi sgt lab parasit tuh, duang bwk sejadah, so kami mmg solat kat prep room lab tuh jek...stylo r....n xleh lupa saat kena bilang parasit tuh n RBC..fuh berpinau mata banyak kot slide...akhirnya..alhamdulillah pada-Mu Ya Allah..

Tuesday, May 25, 2010

Sedih: satu kontradiksi

it was another mere conversation between me and my fren..

isu kami mlm ni adalah patut tak kesedihan kita dikongsi kat org...
ooh kami berbeza pendapat...

for me, kesedihan kalu disimpan di lubuk hati akan berkarat..lalu menimbulkan masalah..lama2 kita pon xmampu menanggung kesedihan tuh seorang...

bagi dia, dia selesa sembunyi kesedihan utk diri sendiri..hanya kebhagiaan je utk dikongsi ngan kawan2..huhu...lagipon bila aku kata berkarat, dia kata asal tak reput sudah..pandai la ko kan...

n dia kata whats the point share, kalo org leh tlg xpe gak..kalo xboley no point je dah share2 plak...

so, aku pon xpasti mana yg okay, simpan or share kt org yg u percaya the most..aiyohh..last2 aku simpulkan begini..asal ko rasa itu terbaik utk ko, mgkin tuh dah cukup bagus..mana2 je pon boleh..nak simpan, simpan saja asal jangan ko yg susah..nak share, share saja asal ko relieve...

kalao dua2 xmenjadi, usah bersedih ya!

dan perbualan ditamatkan begitu sahaja...hmmm...

Dia pergi

kak imah pon berhenti menulis....huhu..tiada lagi penghibur jenaka2 kak imah..dgn gaya penulisan yang unik, dia ttp dianggap senior la bg blogger2....

perginya kak imah bersama dgn berkuburnya ruangan bersama Ustazah yang rajin menjawab persoalan2 yang bermain di benak...

biarpon Kak Imah hanya seorg lecturer yg berjiwa lembut, tapi dia mampu membuat kita ketawa dgn cerita2 n gambar2 yang ditepeknya sesuka hati..hmmm...

yg sedey, kak Imah tak pernah bagi pembaca baca entry2 lama..dia disable previous post....mmg kalao dah terlewat mmg xde dah ulangan..'

dia pernah wat statement...blog dia konsep Istana Budaya bukan mcm Astro yg penuh siaran ulangan..huhu...

apa2 pon , siapa pon Kak Imah, dia penah mengisi ruang2 dlm hidup maya ini...menceriakan org2 yg xdikenali...

Saturday, May 22, 2010

Répondez s'il vous plaît

this is another AF entry..if u hate AF, just dont read..haha..aku tau ramai allergic ngan AF....

tak best ttg AF8:

1- Penyingkiran hari Ahad..like I care nak tgk Debaran yang 30 min tuh..really potong stim..n its not AF okay....it is what we call American Idol...got it?

2- Lagu Menuju Puncak dinyanyi bab korus terus...again tak best...lagu tuh part awal pon best per...koreagrafi pon tak best..still minat Adam Corrie dlm AF3...

3- Norman banyak komen sgt psl peserta...again tak best..dlm sejarah pengetua takdela kena komen tiap minggu sapa kuar, sapa tercorot..sapa yang patut juara..bias okay...dr awal dia canang Shahir jadi juara (mmg juara pon)...pilihan Pengetua akan pengaruh pola undian...

4- Jimmy tak best r..tolong r dia tuh..dialog dia pandai sebut satu jek..'hantarkan undian ke 32999"..what d heck man..kami dah tonton AF sejak zaman Vince, Nana, Nija tahun 2003..taulah guana nak undi..no 32999 tuh dah hapal bebenor dah...tinggal aku jek malas nak undi2 bazir duit aku jek..so tahun depan AFundi OUT Jimmy...

best ttg AF8:

Before konsert dah rakam lagu n klip video...sebaik shj konsert final tamat, sume 6 video finalis + Ain ditayangkan..n i bet u all videos are really amazing..mula2 ingat dorg mcm wat rilek2 jek simple2..rupanya WOW....dorg wat betol2...sume cantek2 kot...ni undian aku based on klip video tadi:

1- Adira-Ku ada kamu

video sgt chantek okay..Adira mcm diva tau ngan gaun panjang meleret2 warna merah..mula xpaham pebende kain tuh wat melayang2 kat sume tempat..rupanya aku perati mgkin kain merah ni mcm semangat...kat kain ni direntang kat jejantas KLCC n tertulis pasal apa ntah..ala2 be happy coz someone loves you..kalo xsilap...n lagu ni sgt memberi inspirasi...naikkan semangat...yg xbest dlm klip ni cuma ada gak mamak tebar roti canai tgh pandang apa ntah...aku xingat sgt lirik dia..yang igt ni jek..Andai hari esok, langit akan runtuh...

2- Shahir-Kebahagiaan dlm perpisahan

klip ni best woooo..mula2 jek adegan kapal terbang terhempas..waa, aku dah la trauma tgk banyak sgt Air Crash Investigation kat National Geographic....pastu Si Shahir ni ngan smartnya nyanyi dlm suit putih...giler lagu ni best...chantek vid ni...last2 baru tau Shahir ni pakai baju hitam terbaring n dah mati dlm nahas tadi..ceh, mmg Ghost Whisperer sgt konsep kau dgn ada roh bangun nak nyanyi bagai...tahniah la dia ni juara..aku tau satu sebab dia boleh kalahkan vokal kuat Adira yang aku minat giler tuh..Shahir ni LELAKI MELAYU TERAKHIR...mana taknya..org puji2sket muka naek merah..malu2 gituh..pastu jmp Rozita Che Wan dtg AF pon pergh member terus naik segan..tapi segan sempat lagik nyanyi utk Rozita..haha..mmg la awek cun kot...kalo aku jmp Rozita pon malu kot....hidung terletak, bulu mata palsu punya congek naik..haha...Adlin kata lagu baru Shahir ni lama sgt..ada aku kesah...bunyi2 90-an kan, mmg pon lagu2 zaman tuh malar segar..

3- Maulana-RSVP ("Répondez s'il vous plaît", )

pergh, lagu Jazz kot..klip dia simple jek hitam putih but very classy..yelah jazz mmg kena class sket..kau ada lagu ada lirik2 France sket..haha...mmg aku suka lagu ni..suara Maulana mmg kena ngan Jazz..n sure meletop la lagu ni...

sekian la ulasan AF8..lagu baru Iwan n Daus aku amek masa sket nak suka..TQ..